Datainspektionen ger ut ny vägledning som stärker barns och ungas rättigheter på nätet

I år blev barnkonventionen lag i Sverige och för att stärka barns rättigheter på nätet har Barnombudsmannen, Statens medieråd och Datainspektionen gemensamt tagit fram en vägledning för aktörer som ansvarar för sociala medier, spel och andra digitala miljöer. Vägledningen syftar till att göra internet till en tryggare och säkrare plats för barn och unga.

För barn och unga har digitaliseringen av skolan och tillgången till uppkopplade enheter stor påverkan på deras vardag. ”Barns och ungas rättigheter på digitala plattformar” riktar sig främst till aktörer som skapar, tillhandahåller och ansvarar för digitala miljöer där det är vanligt att barn och unga befinner sig.

Vägledningens syfte är att ge generellt stöd främst utifrån ett integritetsperspektiv (där dataskyddsförordningen, GDPR, är en central lagstiftning) och ett barnrättsperspektiv (utifrån barnkonventionen som är lag sedan januari i år). Vägledningen innehåller också råd baserade på lagstiftarens intentioner när det gäller att skydda barn från skadlig mediepåverkan.

Barnombudsmannen ser ett stort behov av trygga och säkra digitala miljöer som är anpassade för barn och unga. Alla som skapar tjänster som riktar sig till barn och unga måste när de utformar sin tjänst ha barnets bästa i fokus och ha barnkonventionen som utgångspunkt.

Enligt GDPR ska barns personuppgifter ha särskilt skydd, eftersom barn kan vara mindre medvetna om eventuella risker, följder och skyddsåtgärder samt om sina rättigheter när det gäller behandling av personuppgifter.

Läs hela nyheten på Datainspektionens webbplats