Snart faller Datainspektionens första GDPR-domar

Datainspektionen har påbörjat en mängd tillsynsärenden sedan införandet av GDPR den 25 maj i år. 600 företag och myndigheter har hittills granskatss och om två veckor ska 66 olika aktörer få sin dom av Datainspektionen, rapporterar Di Digital.

Det handlar om två privata vårdgivare, tretton fackförbund, tre kollektivtrafikbolag, fem teleoperatörer, fem försäkringsbolag, tre banker och 35 myndigheter som granskas av Datainspektionen.

Det som Datainspektionen undersöker i de här fallen är om aktörerna har utsett något dataskyddsombud. För vissa bolag krävs det att ett dataskyddsombud utses, om deras kärnverksamhet innebär regelbunden och systematisk övervakning av personuppgiftsdata, eller om de har över 250 anställda. Myndigheter ska alltid utse ett dataskyddsombud.

Dataskyddsombudet måste inte vara anställd i organisationen. Det går även bra att hyra in ett dataskyddsombud som konsult. Behöver du hjälp med att tillsätta ett dataskyddsombud i din organisation? Kontakta datakollen så kan vi hjälpa till!

<a class=”cta-btn” href=”https://datakollen.se/anlita-ett-dataskyddsombud-till-er-verksamhet/”>Anlita ett dataskyddsombud</a>