Rätten att ”bli bortglömd” fyller fem år 🎈
Idag är det fem år sedan EU-domstolen slog fast att enskilda har en rätt att ”bli bortglömda”. Förenklat innebar det att en sökmotor efter begäran inte ska visa vissa sökträffar på sökfrågor som innehåller en persons namn om vissa villkor är uppfyllda (rätten till borttagande).
Trots att rätten att bli bortglömd enligt domstolens praxis nu har funnits i fem år, har uppgifter som publicerats på internet en tendens att stanna där. Det synes svårt att få uppgifter som fångats upp av sökmotorer raderade och mycket svårt att få uppgifter raderade när de en gång har spridits vidare. Uppgifterna har en tendens att återkomma på nya ställen. Och finnas kvar under lång tid.
När EU-domstolen kom fram till att enskilda har rätt att bli bortglömda av sökmotorer, var det mot bakgrund av hur sökmotorer kommit att användas i informationssamhället. Rätten att bli bortglömd ger enskilda en möjlighet att under vissa förhållanden återta kontroll över vilka uppgifter som cirkulerar i digitala kanaler.
Rätten att bli glömd är en grundläggande rättighet. De som behandlar personuppgifter har en skyldighet att ha mekanismer på plats för att kunna identifiera och radera uppgifter som enskilda har rätt att få borttagna. Enligt dataskyddsförordningen ska man bygga upp sina system så att kraven i lagstiftningen uppfylls (privacy by design).
Att spara på information är viktigt i ett informationssamhälle. Lagrad information behöver många gånger användas för t.ex. forskning, historiska, statistiska eller brottsbekämpande ändamål. Inom den offentliga förvaltningen finns krav på att spara allmänna handlingar i evig tid om det inte finns bestämmelser som tillåter borttagning. Men, med de enorma informationsmängder som skapas i det moderna samhället, behövs bestämmelser som begränsar rätten till lagring, sparande och återanvändning.
Den grundläggande rätten att bli glömd är central för att enskilda ska kunna ha och återta kontroll över sina digitala liv. Med respekt för varandra kan vi tillsammans värna rätten till den personliga integriteten.