Tinder, Grindr och andra appar kan bryta mot GDPR

Mellan juni och november 2019 genomfördes en undersökning av tio olika mobilappar som kunde misstänkas hantera känsliga personuppgifter på ett otillbörligt sätt. Apparna som valdes ut tillhör olika kategorier som dejtingappar, menstruationsappar och appar för barn, skriver ZDNet.

De testade apparna var dejtingapparna Grindr, Happn, OkCupid och Tinder, menstruationsapparna Clue och MyDays, makeup-appen Perfect365, religionsappen Muslim: Qibla Finder, barnappen My Talking Tom 2 och tangentbordsappen Wave Keyboard. Av dessa har My Talking Tom 2 och Tinder över hundra miljoner nedladdningar, men My Talking Tom 2 var också den enda av apparna som klarade alla krav.

Undersökningen omfattade de mest nedladdade apparna i varje utvald kategori på Google Play. Android valdes ut eftersom det är den mest använda mobila plattformen, men också för att Google själva är en nyckelspelare inom branschen för annonsnätverk.

Dejtingapparna Grindr, OkCupid och Tinder befanns sprida känsliga personuppgifter som sexuella preferenser, beteendedata och exakta positioneringar till en uppsjö annonsnätverk. Värst av alla ansågs Grindr vara. Grindr skickar personuppgifterna till det twitterägda förmedlingsnätverket MoPub som i sin tur förmedlar data till cirka 160 annonsnätverk. För att en användare ska kunna sätta sig in i ett eventuellt samtycke måste användaren studera användaravtalen för minst 160 företag.

Forbrukerrådet finner genom större delen av sin studie att de flesta av dessa appar bryter mot GDPR, dessutom i många fall på ett allvarligt sätt. Som ett resultat av analysen har Forbrukerrådet lämnat en anmälan till Norges dataskyddsmyndighet.

Mer information om Forbrukerrådets analys finns här.

Läs hela artikeln på IDGs webbplats